“ΜΙΧΑΛΗΣ ΖΟΥΖΗΣ” Τιμητική βραδιά για ένα παλαίμαχο φωτογράφο της πόλης μας
Δευτέρα 25/1/2010 ώρα 19:30
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Μιχάλης Ζούζης γεννήθηκε στις 26 Απριλίου του 1926 στην Έδεσσα. Από πολύ μικρός ανακάλυψε την έφεση του στην ζωγραφική και ασχολήθηκε με την αποτύπωση μικρών φωτογραφιών σε μεγεθύνσεις με μολύβι κατά την διάρκεια της κατοχής απ’ όπου και κέρδισε τα πρώτα του χρήματα.
Όταν απολύεται πηγαίνει στην Αθήνα όπου εργάζεται πάλι σε γνωστό φωτογραφείο απ’ όπου αποκτά μία μηχανή στούντιο. Αναζητά πλέον ν’ αναλάβει κάποιο φωτογραφικό στούντιο. Βρίσκεται στα Χανιά όπου θα μείνει για 8 μήνες μετά πάλι στην Αθήνα.
Τελικά έρχεται στη Μυτιλήνη όπου γίνεται συνεργάτης στο φωτογραφείο του Κεμερλή. Εν’ τέλει καταφέρνει να οργανώσει το δικό του φωτογραφείο (πάνω από το σημερινό Caldo) και έτσι έχουμε το Φώτο - Ζούζης. Ο ίδιος και η αδερφή του με σκληρή δουλειά κατόρθωσαν να καταξιωθούν στην συνείδηση των Μυτιληνιών και να γίνουν οι κύριοι ανταγωνιστές του άλλου μεγάλου φωτογραφείου της πόλης, των Αδελφών Βασιλείου.
Ο Μιχάλης Ζούζης ήτανε πάντα ανήσυχο πνεύμα. Το 1957 θα βρεθεί στο Γιοχάνεσμπουργκ για 6 μήνες αναζητώντας ν’ αναλάβει ακόμα ένα φωτογραφείο ενώ το πρότυπο φωτογραφείο που δημιουργεί το 1958 στην Καλλιθέα της Αθήνας δεν θα έχει την αναμενόμενη απήχηση. Έως τα τέλη της δεκαετίας του 1980 όπου θα βγει στη σύνταξη θα έχει φωτογραφίσει χιλιάδες Μυτιληνιούς στο στούντιο του και θα έχει αποτυπώσει πολλές εικόνες της καθημερινότητας.
«Μιχάλη Ζούζη, σε ευχαριστούμε…»
Άλλη μια βραδιά αναμνήσεων έζησαν όσοι βρέθηκαν στο χώρο της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης το απόγευμα της Δευτέρας 25 Γενάρη 2010, στην εκδήλωση που έγινε προς τιμή του παλαίμαχου φωτογράφου Μιχάλη Ζούζη.
O Εδεσσαίος φωτογράφος που, έχοντας δραστηριοποιηθεί για χρόνια στη Λέσβο, έχει φωτογραφήσει χιλιάδες Μυτιληνιούς και έχει αποτυπώσει πολλές εικόνες της καθημερινότητας, σε μια μεστή αφήγηση της ζωής και του έργου του, θυμήθηκε και διηγήθηκε σε μεγαλύτερους και νεώτερους παρευρισκόμενους στο χώρο της ΦΕΜ τον πρώτο καιρό που ήρθε στη Μυτιλήνη, όταν στην πόλη το μόνο μεγάλο φωτογραφείο ήταν αυτό των Αφών Βασιλείου: «Ο Κεμερλής ήταν αυτός που με έπεισε να έρθω και να οργανώσω το φωτογραφείο που ήθελε να ανοίξει. Μου είχε πει, όταν ήρθε στην Αθήνα να με βρει, πως “όλοι του μιλούσαν για μένα”. Στη συνέχεια και καθώς δεν είχαμε πολύ καλή συνεργασία, αποφάσισα να ανοίξω ένα δικό μου φωτογραφείο και νοίκιασα όλον τον όροφο πάνω από τα «λάδια Παπαρίσβα», είπε ο κ. Ζούζης, εξηγώντας το πώς ήρθε τελικά στη Μυτιλήνη και ξεκίνησε να φωτογραφίζει εδώ.
Όπως ο ίδιος υποστήριξε, μάλιστα, όσο ήταν στη Μυτιλήνη πουλούσε τις έξι φωτογραφίες στην τιμή των 50 δραχμών, 20 δραχμές φθηνότερες από το φωτογραφείο των Αφών Βασιλείου. Μιλώντας για την εποχή που έλειψε από το νησί, αφήνοντας επικεφαλής στο φωτογραφείο την αδελφή του, ο κ. Ζούζης είπε κλείνοντας:
«Τελικά, ξαναγύρισα εδώ… Έτσι έγινα κι εγώ Μυτιληνιός, αφού περισσότερα χρόνια έχω ζήσει εδώ από οπουδήποτε αλλού. Δεν ξέρω τι λένε οι ξένοι, αλλά εγώ τη Μυτιλήνη την αγάπησα από την πρώτη στιγμή που την είδα, ερχόμενος με το καράβι. Έχω γυρίσει παντού, αλλά τέτοιο νησί δεν υπάρχει πουθενά…»
Θυμήθηκαν και οι νεώτεροι...
Ακολούθησαν «εκπλήξεις», που κάποιοι από τους παρισταμένους είχαν φυλάξει για τον τιμώμενο φωτογράφο. Ανάμεσα σε αυτούς, ο επίτιμος πρόεδρος της ΦΕΜ, δάσκαλος φωτογραφίας και ένα από τα ιδρυτικά μέλη της, Θανάσης Καραγκούνης, ο οποίος ευχαρίστησε το Μιχάλη Ζούζη για την ώθηση που του έδωσε, προκειμένου να ασχοληθεί με τη φωτογραφία.
«Τα πρώτα φιλμ τα εμφάνισα σε σένα και μου έδινες θάρρος να συνεχίσω φτιάχνοντας το δικό μου σκοτεινό θάλαμο, να ασχοληθώ με τη φωτογραφία και να την αγαπήσω. Αυτό και μόνο αρκεί για να σ’ ευχαριστήσω», είπε συγκινημένος ο κ. Καραγκούνης.
Στη συνέχεια, ο Γιώργος Παπαρίσβας έδειξε μια παλιά καρτ-ποστάλ του ελαιολάδου «Κρυστάλ», με φωτογραφία του Χάλικα τραβηγμένη από τον παλιό φωτογράφο, η οποία γινόταν ανάρπαστη σε όλο τον κόσμο ταξιδεύοντας πάνω σε τενεκέδες του λαδιού της οικογένειάς του, ενώ και άλλοι είχαν φέρει μαζί τους κάποια φωτογραφία τους που είχε τραβήξει ο κ. Ζούζης.
Ο ιστορικός Στρατής Αναγνώστου, τέλος, ήταν αυτός που θύμισε στον παλαίμαχο φωτογράφο μια ταινία μικρού μήκους με τίτλο «Οι ψαράδες της Μυτιλήνης», που είχε γυρίσει με ερασιτεχνική μηχανή στην προκυμαία της πόλης.
«Η φωτογραφία διαδίδεται από τον παλιό στον καινούργιο. Μάθαμε, “ζηλέψαμε”, πήραμε την τέχνη και τη συνεχίσαμε από τους παλιούς, με όποιο τρόπο ο καθένας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΦΕΜ, Στρατής Τσουλέλλης, για τα όσα οι μεταγενέστεροι φωτογράφοι οφείλουν στο Μιχάλη Ζούζη.
Από τις πιο συγκινητικές στιγμές της βραδιάς, οι ευχαριστίες των παρευρισκομένων προς τον παλαίμαχο φωτογράφο. Ο επίτιμος πρόεδρος της ΦΕΜ, δάσκαλος φωτογραφίας και ένα από τα ιδρυτικά μέλη της, Θανάσης Καραγκούνης, θυμάται την ώθηση που του έδωσε ο Μιχάλης Ζούζης να ασχοληθεί με τη φωτογραφία.
Ο Γιώργος Παπαρίσβας δείχνει παλιά καρτ-ποστάλ του ελαιολάδου «Κρυστάλ», με φωτογραφία του Χάλικα τραβηγμένη από τον παλιό φωτογράφο, η οποία γινόταν ανάρπαστη σε όλο τον κόσμο ταξιδεύοντας πάνω σε τενεκέδες του λαδιού της οικογένειάς του.